1 Eylül 2014

Geçit Hakkı İstemli Davalarda Yargılama Giderleri ve Vekalet Ücreti

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi
29.03.2013 Tarih 20143/2892 E. 2013/4840 sayılı Kararı 



GEÇİT HAKKI KURULMASINI İSTEMİ
YARGILAMA GİDERLERİNİN DAVACILAR ÜZERİNDE BIRAKILMASI ZORUNLULUĞU
TESİS EDİLEN GEÇİDİN TAŞINMAZ YARARINA KURULMASI GEREĞİ
DAVACILAR YARARINA VEKALET ÜCRETİ TAKDİRİNİN HATALI OLMASI



Özet: GEÇİT HAKKI VERİLMESİNE İLİŞKİN DAVALARDA, BU HAK TAŞINMAZ LEH VE ALEYHİNE KURULUR. AYRICA, DAVANIN NİTELİĞİ GEREĞİ YARGILAMA GİDERLERİNİN DAVACILAR ÜZERİNDE BIRAKILMASI GEREKİR. SOMUT OLAYDA, TESİS EDİLEN GEÇİDİN .. PARSEL SAYILI TAŞINMAZ YARARINA KURULMASI GEREKİRKEN DAVACILAR LEHİNE TESİS EDİLMESİ VE DAVACILAR TARAFINDAN YAPILAN YARGILAMA GİDERLERİNİN DAVALILARDAN TAHSİLİ İLE DAVACILAR YARARINA VEKALET ÜCRETİ TAKTİRİ DOĞRU GÖRÜLMEMİŞ, BU NEDENLE KARARIN BOZULMASI GEREKMİŞTİR.



DAVA: Davacılar vekili tarafından, davalılar aleyhine 29.09.2009 gününde verilen dilekçe ile geçit hakkı kurulması istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 22.05.2012 günlü hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalılar vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü.

KARAR: Davacılar, 180 parsel sayılı taşınmazları yararına davalılara ait 485 parsel sayılı taşınmazdan geçit hakkı kurulmasını istemişlerdir.

Davalılar, davanın reddini savunmuşlardır.

Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.

Karar, bir kısım davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.

1-) Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve dosya kapsamına göre davalılar vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki sair temyiz itirazları yerinde görülmemiş ve reddi gerekmiştir.

2-) Geçit hakkı verilmesine ilişkin davalarda, bu hak taşınmaz leh ve aleyhine kurulur. Ayrıca, davanın niteliği gereği yargılama giderlerinin davacılar üzerinde bırakılması gerekir. Somut olayda, tesis edilen geçidin 180 parsel sayılı taşınmaz yararına kurulması gerekirken davacılar lehine tesis edilmesi ve davacılar tarafından yapılan yargılama giderlerinin davalılardan tahsili ile davacılar yararına vekalet ücreti taktiri doğru görülmemiş, bu nedenle kararın bozulması gerekmiştir.

SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalılar vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bentte açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün bozulmasına, peşin yatırılan temyiz harcının istek halinde yatırana iadesine, 29.03.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate