10 Ekim 2017

Şufa Hakkı (Derleme)



1. Şufa hakkı esasen paylı mülkiyette mümkündür ancak mirastan kaynaklanan elbirliği mülkiyetinde de sufa hakkının Yargıtay Kararlarında desteklendiği üzere mümkün olduğu görülmektedir. 

2. Şufa davasını elbirliği halindeki mülkiyetin tüm hissedarları birlikte açmak zorundadır. Birlikte açmadıkları durumlarda, diğer hissedarlara sonradan tebligat yapılmak suretiyle davaya dahil edilebilirler. Bu mümkün olmazsa, dava devam ederken mahkemece terekeye temsilci atanması için süre verilmesi ve sonucun beklenmesi mümkündür. 

2. Dava, satışın gerçekleştiğinin noter kanalı ile hissedarlara bildiriminden itibaren 3 ay içinde, bildirim yapılmadığı takdirde her halukarda iki yıl içinde açılır. Noter kanalı ile bildirim teoride geçerlilik şartı addedilmektedir. Noter haricinde başka bir yol ile öğrenmenin hukuki anlamda ıttıla teşkil etmediği anlaşılmaktadır. 

3. Şufa hakkı yalnızca satış işlemi söz konusu ise kullanılabilir. Satış dışında bağış ve trampa gibi işlemlerde şufa hakkı kullanılamamaktadır.  Yine aynı şekilde satış yerine bağış olma özelliği ağır basan satışlarda örneğin aile içinde gerçekleşen oğula, eşe, kardeşe yapılan satışlarda şufa hakkının kullanılamadığı görülmektedir. 10.10.2017


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate