13 Ocak 2014

Belirli Süreli İş Sözleşmesinde Kıdem Tazminatı Yargıtay Kararı

Yargıtay 22. HD
Esas : 2012/9934Karar : 2013/29Tarih : 21.01.2013


KIDEM TAZMİNATI ( Belirli Süreli Akit )
BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ ( Kıdem Tazminatı )

Haksız fesih sebebiyle, kıdem tazminatının ödetilmesi istemi ile açılan davada:
davacı, taraflar arasında imzalanan sözleşme içeriğine göre davalı bünyesinde belirli süreli  sözleşmesi ile çalışmıştır. Süre sonunda verence herhangi bir bildirim yapılmaksızın  sözleşmesi kendiliğinden sona erm olmakla davacı kıdem tazminatına hak kazanamaz.

DAVA VE KARAR:
Davacı,  kıdem  tazminatının  ödetilmesine  karar  verilmesini istemtir.

Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilm olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi N. Taşdelen tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ KARARI:
Davacı  vekili,  taraflar  arasındaki  hizmet  sözleşmesinin  davalı  verence haksız olarak feshedildiğini belirterek kıdemtazminatının hüküm altına alınmasını talep etmtir. 

Davalı vekili,  sözleşmesinin davalı tarafından feshinin söz konusu olmadığını, taraflar arasındaki sözleşmenin sürelisözleşme olması sebebiyle süre sonunda sözleşmenin kendiliğinden sona erdiğini, bu nedenle davanın kıdem tazminatına hak kazanamayacağını beyanla davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece taraflar arasında belirli süreli  sözleşmesi bulunduğu, sözleşmenin takip eden dönemde haklı bir neden olmaksızın yenilenmediği bu nedenle davacının kıdem tazminatına hak kazanacağı gerekçesiyle kabulüne karar verilmtir.

Kararı davalı taraf temyiz etmtir.

4857 sayılı İş Kanunu`nun 120. maddesi gereği halen yürülükte olan 1475 sayılı  İş  Kanunu`nun  14.  maddesinde  çiye  hangi  hallerde  kıdem  tazminatı ödeneceği sayılmıştır. Bu hüküm, mutlak emredici olup, yorum yoluyla genletilemez.

Somut olayda, davacı, taraflar arasında imzalanan sözleşme içeriğine göre davalı bünyesinde belirli süreli  sözleşmesi ile çalışmıştır. Süre sonunda verence herhangi bir bildirim yapılmaksızın  sözleşmesi kendiliğinden sona erm olmakla davacı kıdem tazminatına hak kazanamaz. Mahkemece davanın reddi yerine kabulüne karar verilmesi hatalıdır.

SONUÇ:


 Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı ( BOZULMASINA ), oybirliğiyle karar verildi.
Y22. HD 21.01.2013 E. 2012/9934 - K.2013/29

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate