30 Eylül 2013

PAYDAŞLIĞIN GİDERİLMESİ, BÜTÜNLEYİCİ PARÇA, SATIŞ BEDELİNDEN PAY VERME



Yargıtay 6. HDEsas : 2012/5273Karar : 2012/8499Tarih : 06.06.2012


TMK.699

Dava, bir adet taşınmazdaki paydaşlığın giderilmesi istemine ilişkindir.
Bütünleyici parçanın ( muhdesat ) arzın paydaşlarına ( ortaklarına ) değil de üçüncü şahsa ait olduğunun anlaşılması halinde bu kimseyi muhdesat sahibi olarak davaya dahil etme ve ona satış bedelinden pay verme mümkün değildir.

DAVA VE KARAR:
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davalılardan R.Y. tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:YARGITAY 6. HUKUK DAİRESİ KARARI:
Dava, bir adet taşınmazdaki paydaşlığın giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın kabulüne, taşınmazdaki paydaşlığın satılarak giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalılardan R. Y. tarafından temyiz edilmiştir.

Paydaşlığın ( ortaklığın ) satış yoluyla giderilmesine karar verilmesi halinde, dava konusu taşınmaz üzerinde bina, ağaç vs gibi bütünleyici parça ( muhdesat ) varsa bunların arzla birlikte satılması gerekir. Ancak muhdesatın bir kısım paydaşlara ( ortaklara ) ait olduğu konusunda tapuda şerh varsa veya bu hususta bütün paydaşlar ( ortaklar ) ittifak ediyorlarsa ve muhdesat arzın değerinde bir artış meydana getiriyorsa bu artışın belirlenmesi için dava tarihi itibariyle arzın ve muhdesatın değerleri ayrı, ayrı tespit edilir. Belirlenen bu değerler toplanarak taşınmazın tüm değeri bulunur. Bulunan bu değerin ne kadarının arza ne kadarının muhdesata isabet ettiği oran kurulmak suretiyle belirlenir. Satış sonunda elde edilecek bedelin bölüştürülmesinde bu oranlar esas alınarak yapılır. Muhdesata isabet eden kısım muhdesat sahibi paydaşlara, geri kalan bedel ise payları oranında paydaşlara (ortaklara) dağıtılır.

Bütünleyici parçanın (muhdesat) arzın paydaşlarına (ortaklarına) değil de üçüncü şahsa ait olduğunun anlaşılması halinde bu kimseyi muhdesat sahibi olarak davaya dahil etme ve ona satış bedelinden pay verme mümkün değildir.

Olayımıza gelince; dava konusu 595 parsel sayılı taşınmaz üzerinde ev ve ağaç niteliğinde muhdesatlar olduğu belirlenmiştir. Muhdesatların aidiyeti konusunda tapu kaydında şerh yoktur. Muhdesatların aidiyeti konusunda şerh bulunmadığına göre, bu durumda mahkemece dava konusu taşınmaz üzerindeki muhdesatların kime ait olduğu hususunda gerekli araştırma yapılıp muhtesatın aidiyeti konusunda ittifak oluştuğu takdirde değeri tespit edildikten sonra muhdesat oranı belirlenerek bu oranın muhdesat sahibine geri kalan payın ise taraflara payları oranında verilmesi gerekirken muhdesatların oranı yapılmadan satış kararı verilmesi ve ayrıca kısıtlı olduğu anlaşılan Z. Y.`nin kısıtlanmasına ilişkin mahkeme kararı getirtilerek kısıtlı adına yapılan tebligatın yasal temsilcisi olan vasisine yapılıp yapılmadığının denetlenmesi ve taşınmazın paylı ve elbirliği mülkiyete tabi olması nedeni ile satışın ne şekilde yapılıp, hisselerin nasıl dağıtılması gerektiğine karar verilmesi gerekirken eksik inceleme sonucu yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.

Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.

SONUÇ:
 Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün ( BOZULMASINA ), oy birliğiyle karar verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate