22 Eylül 2016

30 yıldan daha fazla süre ile çalışıp yalnızca 30 yıl üzerinden ikramiye alan emekliler için yapılacak işlemler

30 yıldan daha fazla süre ile çalışıp yalnızca 30 yıl üzerinden ikramiye alan emekliler için yapılacak işlemler

30 yılı aşkın bir hizmet süresi sonunda emekli olan ancak emekli oldukları dönemde geçerli mevzuat nedeni ile ikramiyelerini 30 yıl ile sınırlı olarak alan emekliler, 30 yılı aşan süreye ait ikramiyelerini başvuru yaptıkları takdirde alabilmekteler.

Şöyle ki, Anayasa Mahkemesi'nin 25.01.2015 tarihinde verdiği karar ile 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun 89. maddesinin 4. fıkrasının birinci cümlesinde yer alan "... verilecek emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler ..." ibaresi ile bu ibareden sonra gelen "... ile..." ibarelerini iptal etmesi üzerine ((RG No. 29229 Tarih 07.01.2015), bahsi gecen 30 yıl ile sınırlılık kuralı dayanaksız kalmış ve Ankara İdare Mahkemelerinde 30 yılı aşan hizmet sürelerine ilişkin emekli ikramiyelerinin ödenmesi talebi ile açılan bir davanın temyizi üzerine Danıştay'ın önüne gelen dosyada, Danıştay, 30 yılı aşan hizmet sürelerine ait emeklilik ikramiyelerinin ödenmesi gerektiği kanaatine varmistir. Danıştay'ın bu kararı emsal niteliğindedir. Bu konuda idare mahkemelerinde açılan davalarda mahkemelerin emekli lehinde karar vermekte olduğu görülmektedir.  

30 yılı aşan hizmet süreleri icin ödenmesi gereken emekli ikramiyesinin öncelikle Sosyal Guvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı'ndan bir dilekçe talep edilmesi gereklidir. Bu basvuru metninde nerede çalışıldığı, kaç sene çalışıldığı ve ne zaman emekli olundugu, emekli sandigi sicil numarasi, ikametgah adresi gibi bilgiler belirtilmeli ve 30 yili gecen hizmet suresi icin hakedilen ikramiyenin hesaplanarak hakedis tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte ödenmesi talep edilmelidir. Bu basvuru metni iadeli taahhütlü şekilde SGK Ankara Genel Merkezi'ne gönderilmelidir.

Bu başvuru SGK'ya ulaştiktan sonraki 60 günluk süre icinde SGK red cevabı verir yahut talebi cevapsız bırakırsa, ikinci 60 günlük surede Ankara Idare Mahkemelerinde dava açılması gereklidir.

Bu gelişmeler üzerine TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda konuya ilişkin olarak hazırlanan kanun taslak metni görüşülmüs ve basında çıkan haberlere göre aşağıdaki gibi kanuni bir düzenleme üzerinde hazırlık yapıldığı anlaşılmaktadır:

"Buna göre, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 30 yıldan fazla emekli ikramiyesine müstahak hizmet süreleri bulunmasına rağmen, 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için bir yıl içerisinde başvuruda bulunmaları şartıyla, 7 bin 500 TL'ye kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren 3 ay içerisinde ödenecek. Varsa kalan kısmının ödemesi ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayı içerisinde gerçekleştirilecek.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuru yapıp dava açmamış olanların başvuruları, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte yapılmış sayılacak. Görülmekte olan davalarda ayrıca bir başvuru şartı aranmaksızın bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde, dava öncesi yapılan idari başvuru tarihinden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte hesaplanacak tutarın ödemesi de birinci fıkra hükümlerine göre yapılacak.
Mahkemelerce, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış davalarda davanın konusuz kalması sebebiyle karar verilmesine yer olmayacak. Yargılama giderleri idare üzerinde bırakılacak ve vekalet ücretinin dörtte birine hükmedilecek. Ayrıca, ilk derece mahkemelerince verilen kararlar hakkında Sosyal Güvenlik Kurumunca kanun yollarına başvurulmayacak ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan itiraz veya temyiz başvurularından vazgeçilmiş sayılacak." *
Konu ile ilgili herhangi bir kanunun meclis genel kurulundan geçmediği yahut henüz resmi gazetede yayımlanmadigi anlaşılmaktadır (Gönderinin yayım tarihi itibarile).
Kanun yukarıda belirtilen başvurunun yapılmasından sonra veya mahkeme aşamasında çıkacak olursa, kanunun icinde bulunulan aşamaya göre uygulanacagi görülmektedir.



*kaynak:http://www.ntv.com.tr/ekonomi/emekli-ikramiyelerine-duzenleme,LHIpoU27PE2YMXe_p2I9jw 


Translate